Armbian Nedir ?

Yaklaşık 1-1.5 sene önce aliexpress.com dan aldığım RaspbeeryPi alternatifi OrangePi geliştirme kartımla aklıma bir şeyler geldikçe uğraşıyorum bir nevi giriş seviyesi maker hareketleri içindeyim.

Elektronik hobi ürünleri son zamanlarda çok fazla yaygınlaştı eskisi kadar da çok da pahalı değildir.OrangePI fiyat ve performans açısından makul bir geliştirme kartı hem fiyatı ucuz hemde üzerindeki işlemci ram yapacağım işler için uygun. Ben aldığımdam beri OrangePi’nin bir çok farklı versiyonu ve ekstra geliştirme kartları çıktı. Orange Zero,Orange One, gömülü wifi ,bluetooth olanı vs..

OrangePI üzerine bir şeyler inşa etmeye başlamadan önce bir sdcarda işletim sistemi kurup kartı boot edip üzerine bir şeyler yapmak gerekiyor. Aksi takdir de her elektronik cihaz gibi aptal bir karttan öteye gidemez. Tabi Linux dağıtımları dururken oturup güzelim kartlara w$ndows kurup ortalığı berbat etmenin hiç gereği yok. Teorikte kernel 2.6 dan itibaren bu tip kartlar da istediğiniz linux dağıtımını derleyip kullanabilirsiniz. Kendi makinenize crossplatform gcc kurup bütün programları binutilsleri vs derleyip kendi işletim sisteminizi bile yapabilirsiniz. Tabi bunun için bir epeyi uğraşmanız gerecek.

Armbian Debian/Ubuntu tabanlı ARM işlemcili kartlarda çalışmak üzere özelleşmiş bir linux dağıtımıdır.20 ye yakın geliştirme kartını desteklemektedir. Kendi deposunda binlerce paket mevcut. Sürekli güncel ve her kart tipi için yaklaşık 3 versiyonu var. Kernel 3.4 versiyonu için desktop ve server. Mainline kernel için desktop versiyonu mevcut.

Armbian geliştirme kartlarıyla uğraşırken sizi bir çok yükten kurtarıyor. Sürekli paketleri güncelleme, içinde gelen bazı basit araçlar (h3display) ile kolay yönetim kolaylığı, topluluk ile yardımlaşma vs.

Armbian geliştirme kartlarıyla yeni haşır neşir olmaya başlayanlar için kolay ve hızlı bir başlangıç. Armbian’in OrangePI için farklı forkları bile mevcut. RetroOrangePi vs.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir