Pazaryeri Modellerinde Faturalama – Muhasebe İşlemleri

Bir pazar yeri girişimi fikriniz var ve bunu hayata geçirmek için çalışmaya başladınız.Teknik altyapı ne olsun wordpress mi özel mi yaptırmalıyım, ödeme altyapısı ne olacak , pazarlama için hangi araçları kullanmalıyım diye uzayıp giden sizi bekleyen bir sürü soru çözülmek için bekliyor ama bunların haricinde düşünmeniz gereken başka konularda mevcut.Yasal konular, ticaretin getirdiği yükümlülükler.

Pazar yeri iş modelinizin ülke yasalarına uygunluğu, ikincisi her işletme yada şahsın sorumlu olduğu vergilendirme işlemleri. Genellike bu son yazdığımı iki soru her girişimde başta değil sonda akıla gelen sorular oluyor.

Yeni bir girişime başlarken işin ne kadar tutacağını, ne kadar büyüyeceğini kestirmek zor oluyor. Bu konuları kestirmek zor oluncada.Ne tür bir firma açmalıyım A.Ş, L.T.D,Şahıs sorusu insanda bir belirsizlik yaratmıyor değil.Bu soruların cevabını verecek kadar teknik bilgim ne yazık ki yok. Ama her zaman en az maliyetten başlamak girişimin giriş maliyetini düşüreceğinden sizin için cebenizden en az tutarı götürecek olanı seçmeniz faydalı olacaktır.

Gelelim faturalama, vergilendirme döngüsüne. Faturalandırma işlemleri hangi firma türünü seçerseniz seçin  değişen hiç bir şey olmayacaktır. Sonuçta elde edilen bir gelir var ve bu gelirin vergilendirilmesi gerekiyor.

Konuyu daha iyi anlatabilmek için bir pazar yeri girişimi ve taraflarını kullanarak anlatım yapmaya çalıştım.

Taraflar ve Tanımlar:

Girişim : İkinci el çoçuk eşyalarının satıldığı pazar yeri. (Biz) bicocuk.com

Ödeme Alt Yapısı: iyzico Market Place (Pazar Yeri) çözümü

Satıcı: bicocuk.com sistesinde satıcı profili oluşturmuş ve ikinci el ürünlerini satmak isteyen kişiler. (Submerchant)

Alıcı: bicocuk.com dan beğendiği ikinci el ürünü satıcılardan alan kullanıcılar. (Buyer)

Yukarda faturalandırma döngüsündeki taraflar belirtilmiştir. Ödeme yönüne göre sıralarsak Alıcı parayı iyzicoya öder. iyzico bicocuk.com ve satıcıya sözleşmemize göre kesintileri yaptıktan sonra satıcı ve bizim paramınız hesaplarımıza dağıtır.

Kendi komisyonu ve işlem ücretini bicocuk.com a fatura eder. bicocuk.com elde ettiği komisyon bedeli kadar satıcıya fatura eder ve bu şekilde faturalandırma döngüsü tamamlanmış olur.

Dikkat edilmesi gereken unsurlardan biride satıcılardan istenilecek bilgi ve evraklardır. bicocuk.com satıcılarından türüne göre alması gereken evrak, bilgi vs değişebilir.

Girişimlerinize başlarken vergi ve yasal konuların göz ardı edilmesi ilerisi için dönülmez yaralar açabiliyor. Bu yüzden başta bu döngüleri iyi anlayıp ona göre hareket edilmesi daha verimli olacaktır.

Faturalamanın göz ardı edilmesi elde edilecek karın doğru hesaplanmamasını sağlayacaktır. Bu da doğrudan girişimi aşağıya çekebilir…

  1. merhaba,
    yazı için teşekkürler. Faturalama döngüsü için bir sorum olacak. Alıcıya faturayı kim kesiyor. Bicocuk.com mu kesiyor. Bu durumda komisyon faturası ile beraber düşünürsek mükererrer faturalama olmuyor mu. Direk satıcı kesiyorsa hangi tutar üzerinden kesiyor.

    1. Merhaba; Para dağıtım işlemlerini bu kurguda iyzico yapıyor. İyzico pazaryerine komisyonunu satıcıyada eline geçmesi gereken bedelleri gönderdikten sonra. Satıcı sattığı ürün tutarında faturasını kesip alıcıya gönderir. bicocuk.com da pazaryeri sahibi olarak satışdan elde ettiği komisyon faturasını kesip satıcıya gönderir. Mükerrer fatura oluşma gibi bir durum söz konusu değil. Toplam ödenen tutara istinadan faturaların hepsi vergilendirilmiş fakat farklı firmalar tarafından kesilmiş oluyor.

  2. Merhabalar; Döngü konusunda sıkıntı yok. Ama şu konuyu cevaplamanız mümkün mü? 1- Satıcıya 0 komisyona ürün sattırdığımızı düşünelim. Bu durumda iyzico pazaryeri modelinde kestiği komisyon faturasını bicocuk.com a kesiyor. Bicocuk.com satıcıya fatura kesmek zorunda mı? Paraşüte baktım iyzico komisyon kesiyor diyor sadece demek ki satıcıya kesmiyor.
    Önceden kdvli fatura kesiyordu ödeme altyapısı sağlayan firmalar. Şimdi bsmv dahil kesiyor kdv 0. Bu durumda satıcıya bicocuk.com fatura keserse iyzico komisyonu + 18% lik bir fatura kesmek zorunda kalıyor. Paraşüt nasıl yapabiliyor? Döngü yoksa böyle mi?
    %10 olsun bicocuk.com komisyonu olsun.
    %3 iyzico olsun.
    Satılan ürün 100 TL kdv dahil olsun.
    Bu durumda iyzico bicocuk.com a 7 TL gönderiyor. 3 TL kendisi alıyor.
    bicocuk.com 10TL fatura mı kesmek zorunda yoksa 7 TL lik fatura mı? 10 TL kestiği zaman 3 TL nin %18 kdv sini de ödemek zorunda kalmış oluyor. iyzicodan sadece 3TL’yi gider olarak kullanabileceği fatura almış oluyor. Tam doğrusu nasıl? Muhasebeciler pazaryeri konusunda eksik kalıyor. Ödeme altyapıları da muhasebecinize sorun diyor çözüm nasıl oluyor:)

    Bir başka senaryoda

    1. Soru iyzico pazaryerini geçip muhasebe ye dönüşmüş :-). İşletme (bicocuk.com )0 komisyon ile çalışıyorsa satıcıya herhangi bir fatura kesmesine gerek yok evet iyzico her halükarda komisyonu bicocuk.com a kesecek müşterisi bicocuk.com. Bu durumda bicocuk sürekli gider gözücek bir işletmeninde para kazanması için 0 komisyonla çalışıyor olsa bile amme hizmeti yapmayacağından satıcılara hizmet faturası kesiyor olması gerekir KDV dengesi bu şekilde kurulacaktır.

      %10 komisyonlu senaryoda iyzico 7 TL lik faturayı kesmek zorunda. Kasasına giren komisyon bedelinin faturasını kesecektir.

      Elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. Bu konuya uzman bir muhasebe bakışı daha iyi olacaktır.

    2. Merhana Murat bey
      Bir yıl geçmiş neredeyse siz yazalı. Ben de aynı soruya cevap arıyorum. Siz bir cevap bulabildiniz mi?

      Ödeme kuruluşları kdvli fatura düzenleseler sorun olmayacak ama verdikleri dekontta kdv yok. Pazaryeri tedarikçiye fatura düzenlerken ödeme kuruluşunun komisyonunun da kdvsini dahil etmek zorunda kalıyor.

      Aklıma sadece komisyonu %18 daha fazla hesap ederek fiyata yansıtmak geliyor. Bu da tabi iyi bir çözüm mü bilemiyorum sonuçta ürünün fiyatını artırmış oluyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir